onsdag 11. september 2013

Høsting av markens grøde og eplelagedag

Fruene har kost seg med en tirsdagsdate igjen. 
Siden Fru T. har epletre i hagen, ble det bestemt at denne tirsdagen skulle brukes til å lage ulike godsaker av hjemmeplukkede epler. Valget falt på eplepai og eplemos. 

Til eplemosen brukten vi følgende: 
1 kilo epler fra eget epletre
1/2 kilo grønne epler fra butikken
1/2 kilo røde epler fra butikken. 

Vekten er etter vi hadde rensket og kuttet dem opp. 

Vi la de kuttede eplene i en stor panne og tilsatte 5 dl vann. De fikk koke i ca 15 minutter, til de ble gode og møre. Så tilsatte vi 1 kilo sukker og en pose syltepulver som vi hadde blandet på forhånd. Herligheten fikk koke videre i ca 10 minutter. I mellomtiden rørte vi godt slik at eplene skulle dele seg. 

Når koketide var over tok vi eplemosen på rene glass. 

Om vi skal være helt ærlig så ble dette utrolig godt... Perfekt på vafler, pannekaker, skiver og hva ellers hjertet måtte begjære... Anbefales på det sterkeste... 
Vi serverte også litt av eplemosen til eplepaien. Det ble et utrolig godt supplement... 



Det kan virke som om det er litt lite veske, men det ble veldig bra til slutt.. 



Deilig eplemos på fine glass! 

Til eplepaien lager vi først mørdeig

Til deigen trenger du:
200 g kaldt smør
250 g hvetemel
90 g melis
1 ts bakepulver

Kjevles eller trykkes ut i liten/medium størrelse paiform.

Til fyll trenger du: 
Ønsket mengde epler
3 ss brunt sukker
1 ts kanel
1 pk vaniljekrem 
litt deig til overs for å lage pynt. 

I eplepaien brukte vi kun epler fra epletreet. 
Vi blandet brunt sukker og kanel og rullet eplebitene i blandingen. Deretter la vi eplene slik at de dekket bunnen. Vi tok så en pakke med vaniljekrem over eplene. Til pynt laget vi små blader rundt hele kanten og litt i midten. For å lage disse brukte vi bladutstikkere, kjøpt hos Søstrene Grene. 


Fine blader rundt kanten på paien 



Eplepaien ble nytt i godt selskap, altså sammen med Ingeniøren og Mannen med stor M. 
God te og eplemos ble servert til... 

*Tirsdagslykke* 

Klemmer fra



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar